Jak prawidłowo suszyć grzyby w suszarce?

Pachnące lasem grzyby to wspaniały dodatek do wielu potraw. Własnoręcznie zebrane i ususzone w suszarce leśne owoce pozwalają urozmaicić domowe dania oraz znacznie obniżyć koszt ich przygotowania. Abyśmy mogli długo korzystać z grzybów, niezbędne jest jednak ich prawidłowe ususzenie, na co pozwala dobrej jakości suszarka do grzybów. W jaki sposób prawidłowo suszyć w niej grzyby i inne produkty żywnościowe?

Suszarka do grzybów i nie tylko – jakie produkty można w niej przygotować?

Suszarka do grzybów to praktyczne urządzenie kuchenne, które pozwala na szybkie i wygodne ususzenie nie tylko samych grzybów. W jej wnętrzu możemy bowiem przygotować do przechowywania także wybrane owoce, warzywa, zioła, a nawet mięso. Suszarka do grzybów pozwala zachować we wnętrzu produktów poddawanych obróbce cieplnej witaminy i składniki odżywcze, które mają tendencję do zanikania w skutek działania wysokiej temperatury.

Suszarka do grzybów jest dość prostym w konstrukcji urządzeniem, w którego podstawie znajduje się zespół wentylacyjno-grzewczy, a na nim ustawione piętrowo sita. To właśnie na nich układamy produkty przeznaczone do suszenia, a gorące powietrze generowane przez urządzenie powoduje ich stopniowe wysuszanie. Wybierając suszarkę go grzybów należy zwrócić uwagę na moc urządzenia, która powinna mieścić się w granicach 240-700 W oraz ilość dostępnych sit. Im więcej sit posiada suszarka do grzybów, tym więcej produktów będziemy mogli w niej przygotować za jednym razem.

Jak prawidłowo suszyć grzyby w suszarce?

Suszenie grzybów za pomocą suszarki – długość i parametry suszenia

Zanim włożymy do suszarki grzyby należy je odpowiednio przygotować. W tym celu obieramy je oraz oczyszczamy z pozostałości leśnej ściółki. Grzyby zaleca się suszyć w temperaturze mieszczącej się w przedziale od 70 do 90 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura suszenia sprawi bowiem, że pory grzybów zamkną się i nie będzie możliwe dokładne wysuszenie miąższu w środku, co może spowodować zepsucie się produktów w trakcie dalszego ich przechowywania.

W zależności od rodzaju produktów, ich wielkości oraz stopnia wilgotności, grzyby wysuszymy za pomocą suszarki w przeciągu 3-15 godzin. Niektóre modele suszarek do grzybów wyposażone są także w dodatkowe udogodnienia, które pozwalają jeszcze szybciej i efektywniej wysuszyć umieszczone w nich produkty. Należą do nich m. in. obrotowe sita, które dbają o równomierne rozprowadzanie ciepła we wnętrzu urządzenia oraz funkcja powietrza obiegowego, dzięki której strumień gorącego powietrza może dotrzeć w każdy zakamarek suszarki.

Jeśli zależy nam na optymalnych rezultatach suszenia warto wybrać suszarkę do grzybów, które będzie posiadało sterowanie mikroprocesorowe. Jego obecność zapewni bowiem utrzymanie stałej temperatury przez cały proces suszenia oraz stabilnego strumienia powietrza. Podczas rozkładania produktów na sitach należy zadbać o ich równomierne rozmieszczenie. Pozwoli to bardzo dokładnie wysuszyć każdy produkt bez konieczności wydłużania czasu działania urządzenia lub ponownego jego uruchamiania.