Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?

Suszenie grzybów pozwala na ich długie oraz bezpieczne przechowywanie. Suszone grzyby mogą być wykorzystanie do wielu dań w tym zup, pierogów oraz sosów. Ich dodatku nie może także zabraknąć w wigilijnych pierogach. Do suszenia grzybów idealnie nadają się popularne suszarki spożywcze.

Suszarka do grzybów i jej funkcjonalność

Suszarki do grzybów mogą być wykorzystane do suszenia nie tylko grzybów, ale także owoców, ziół oraz warzyw. Proste urządzenie tego typu możemy kupić już za ok. 100 zł. Suszarka do grzybów zbudowana jest ze spirali grzewczej oraz rozmieszczonych piętrowo sit. Zazwyczaj urządzenia tego typu mają cztery sita, ale często możliwe jest dokupienie dodatkowych poziomów, co pozwala na wysuszenie za jednym razem większych ilości produktów spożywczych.

W suszarce spożywczej możemy wysuszyć różne gatunki grzybów, w tym prawdziwki, podgrzybki, koźlarze i wiele innych. Nie należy w niej jednak suszyć maślaków, gdyż są one lepkie i bardzo wilgotne, przez co lepiej nadają się do zamarynowania, zamrożenia lub jako świeży dodatek do sosów.

Zanim przystąpimy do suszenia musimy odpowiednio przygotować grzyby. W tym celu oczyszczamy je z igieł, listków, piasku i innych pozostałości leśnego runa. Obcinamy ich ogonki tuż przy kapeluszach oraz przecinamy je na pół. Sprawdzamy przy okazji, czy grzyby są wolne od robaków. Większe grzyby kroimy na drobniejsze części, co pozwoli znacznie szybciej je ususzyć.

Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?

Suszenie produktów spożywczych w suszarce do grzybów

Pokrojone i starannie oczyszczone grzyby równomiernie rozkładamy na sitach suszarki pamiętając, aby nie były one rozmieszczone zbyt gęsto. Włączamy urządzenie i co ok. 3-4 godziny zmieniamy kolejność sit dolne zamieniając miejscami z górnymi. Pozwoli to równomiernie wysuszyć grzyby na wszystkich poziomach oraz skrócić czas suszenia. Pod koniec suszenia możemy także poodwracać grzyby na drugą stronę.

Gotowość grzybów do odłożenia rozpoznamy po ich wyglądzie – prawidłowo ususzone owoce leśne powinny być bowiem twarde i kruche. Ususzone grzyby poleca się przechowywać w płóciennych woreczkach lub w szczelnie zamkniętych słoikach.