Przepis na sok oczyszczający

Szukasz przepisu na naturalnie słodki zielony sok oczyszczający? Przygotowany napój zawiera mnóstwo żelaza, witaminy C i niezbędnych minerałów. Możesz go podać na śniadanie lub lunch, bogatego w błonnik. Jeśli chcesz dodać sobie energii, jednocześnie oczyszczając organizm, wypróbuj poniższy przepis!

Zielony sok odtruwający organizm

Przygotowując świeżo wyciskany sok, wybieraj przede wszystkim warzywa. Zbyt duża ilość owoców może spowodować gwałtowny skok cukru we krwi. W tym prostym przepisie łączymy silnie alkalizujący szpinak z zielonym jabłkiem, ogórkiem, pietruszką, imbirem i cytryną. Szpinak ma łagodny smak i zawiera mnóstwo składników odżywczych. Cytryna i imbir nadają wyjątkowy smak, ogórek zapewnia zastrzyk minerałów, a jabłko równoważy wszystko odrobiną słodyczy. 

Imbir działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia. Nie musisz go obierać przed dodaniem do soku. Wytrzyj do czysta, odetnij kawałek i wrzuć do sokowirówki. Jeżeli jesteś wrażliwy na rozgrzewające/pikantne właściwości imbiru, dodaj go mniej niż podano w przepisie.

Przepis na sok oczyszczający

Jak zrobić sok oczyszczający krok po kroku?

Przygotuj: 2 szklanki świeżego szpinaku, garść liści i łodyg pietruszki, 1 średnie zielone jabłko (opłukane, z usuniętym ogryzkiem), 1 duży ogórek (opłukany, bez pestek), kawałek świeżego imbiru i 1 średnią cytrynę. Pokrój jabłko, ogórek i imbir na cienkie kawałki. Pamiętaj, że mają być na tyle, aby łatwo przeszły przez wyciskarkę. Obierz cytrynę, zostawiając dużo miąższu. Pokrój w plasterki i usuń wszystkie pestki.

Zarezerwuj około pół cytryny. Włącz sokowirówkę i wrzuć wszystko, na przemian z zieleniną, ogórkiem, jabłkiem i cytryną. Wymieszaj sok i spróbuj. Upewnij się, że nie jest zbyt cierpki. W razie potrzeby dodaj kilka marchewek lub więcej jabłka. Jeżeli okaże się, że nie jest zbyt cierpki, możesz dodać więcej cytryny. 

Sok najlepiej smakuje zaraz po wyciśnięciu, ale możesz go przygotować 1-2 dni wcześniej. Przechowuj go w szklanych, hermetycznych pojemnikach. Jedna porcja zawiera około 66 kalorii, 16 g węglowodanów, 9 g cukrów i 1 g tłuszczu. Co ważne, nie ma cholesterolu.