Jak zrobić dobrą domową lemoniadę?
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną lemoniadę w domu? Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Nie musisz włączać kuchenki i robić tradycyjnego syropu, a następnie czekać, aż się schłodzi. Wszystko czego potrzebujesz to miska, tłuczek do ziemniaków i wyciskarkę do cytryn.
Przepis
Do zrobienia ożywczej domowej lemoniady potrzebujesz tylko trzech składników: świeżo wyciśniętego soku z cytryny, słodzik i wodę.
Najważniejszą kwestią przy robieniu dobrej domowej lemoniady są odpowiednie proporcje. Możesz spróbować 8:2:8 (8 cytryn, 2 szklanki cukru i 8 szklanek wody). Taka lemoniada jest pyszna. Możesz jednak eksperymentować z proporcjami. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Dokładnie umyj cytrynę mydłem i ciepłą wodą, szczególnie jeśli nie chcesz obierać skórki.
Ściśnij mocno każdą cytrynę. Pokrój cytryny na plasterki i dodaj do dużej miski. Dodaj słodzik i zetrzyj cytryny. Poczekaj, aż sok cytrynowy i słodzik się połączą. Odcedź płyn (2 szklanki) i dodaj 8 szklanek wody do szklanego dzbanka.
Przydatne wskazówki
Aby uzyskać najlepszy smak, użyj świeżo wyciśniętego soku z cytryny z prawdziwych cytryn. Nie kupuj soku z cytryny w butelce. Nie smakuje tak dobrze jak ten zrobiony w domu.
Kupując cytryny, wybieraj duże. Wtedy nie będziesz miał problem z wyciskaniem. Unikaj cytryn, które wciąż mają zielone plamy. Twarde cytryny mają grubszą skórkę i dają mniej soku. Aby wydobyć więcej soku z cytryny, zanim je pokroisz, połóż każdy owoc na desce do krojenia i ściśnij go mocno dłonią. Jeśli marzysz o bogatszym smaku cytryny, włóż plasterki cytryny do miski z cukrem i włóż na 30 minut do lodówki. Dzięki temu następuje ekstrakcja olejków w skórce cytryny. Lemoniada będzie miała wyrazisty smak.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1 pinta świeżych truskawek,
- 1 szklanka świeżego soku z cytryny (około 8 cytryn),
- 4-6 szklanek zimnej wody (to zależy od Twojego gustu),
- 1 szklanka wódki (opcjonalnie).
Zrób prosty syrop, łącząc cukier z 1 szklanką wody w rondlu. Postaw na średnim ogniu i podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu mieszaj. Ostudź.
Po schłodzeniu syropu przetrzyj truskawki w blenderze z ½ szklanki wody.
W dużym dzbanku połącz truskawkowe puree, syrop i sok z cytryny. Jeśli chcesz dodać wódki, dodaj ją do dzbana i mieszaj, aż wszystko się połączy.
Dodaj 4-6 szklanek zimnej wody. Wszystko zależy od tego, czy chcesz mieć słodką, czy cierpką lemoniadę.
Podawaj z lodem. Jeśli chcesz udekoruj truskawkami i plasterkami cytryny.