W butelce czy w kartonie? Jakie mleko warto kupować?
Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, które codziennie goszczą w naszych lodówkach. Mleko w kartonie z reguły jest tańsze w zakupie i posiada dłuższy termin przydatności do spożycia, mleko w butelce z kolei jest droższe i powinno zostać zużyte w ciągu kilku dni od zakupu. Czym jeszcze różni się mleko w butelce od swojego kartonowego odpowiednika i który z tych produktów jest bardziej godny naszej uwagi?
Mleko w kartonie i jego właściwości. Czy mleko UHT jest zdrowe?
Mleko UHT, czyli popularny produkt w kartonie, jest najczęściej wybieranym rodzajem mleka w naszym kraju. Do jego zakupu zachęca niska cena, długi okres przydatności do spożycia oraz przeświadczenie, że mleko to zawsze mleko. Mleko UHT jest faktycznie mlekiem pochodzącym od krowy, które jednak zostało poddane dodatkowym procesom. Mowa tu o sterylizacji mleka przy użyciu wysokiej temperatury – skrót UHT to nic innego, jak „ultra high temperature processing”. Sterylizacja mleka ma za zadanie wyeliminować wszelkie drobnoustroje obecne w surowym płynie i tym samym przedłużyć jego przydatność do spożycia i zwiększyć bezpieczeństwo.
Sterylizacja mleka nie jest jednak procesem w 100% korzystnym ze zdrowotnego punktu widzenia. Poddane nim mleko traci bowiem nie tylko szkodliwe drobnoustroje, ale także i te korzystne, których obecność wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poddanie mleka działaniu wysokiej temperatury niszczy także część witamin B12, B1 oraz witaminy C. Taki produkt jest jednak ciągle bogatym źródłem białka, węglowodanów, wapnia, ryboflawiny oraz witamin A i D. Mleko UHT jest więc mlekiem zdrowym i pożywnym mimo tego, że nie zawiera wszystkich cennych właściwości mleka surowego, prosto od krowy. Jak sytuacja przedstawia się natomiast w przypadku mleka z butelki?
Mleko pasteryzowane z butelki i jego właściwości użytkowe
Mleko z butelki posiada znacznie krótszy termin przydatności do spożycia, który najczęściej wynosi 7 dni w lodówce (bez otwierania) lub 2-3 dni (po otwarciu). W przeciwieństwie do mleka UHT, które poddawane jest procesowi sterylizacji, mleko w butelce jest pasteryzowane. Proces pasteryzacji polega na poddaniu surowego mleka podgrzewaniu w temperaturze od 75 do 90 stopni Celsjusza przez ok. 15 sekund. W tym czasie eliminowane są enzymy peroksydaza i katalaza oraz produkujące je drobnoustroje, które wpływają na skrócenie okresu przydatności produktu do spożycia.
Mleko w butelce poddane procesowi pasteryzacji zachowuje zdecydowaną większość właściwości odżywczych, które posiada jego surowy odpowiednik. Jest więc produktem zdrowszym i bardziej zbliżonym do naturalnego niż mleko UHT w kartonie. Jego wadą jest natomiast skrócenie terminu przydatności do spożycia, który jest znacznie krótszy niż w przypadku mleka kartonowego oraz wyższa cena takiego produktu. Zastanawiając się więc, czy wybrać mleko UHT, czy pasteryzowane, warto rozważyć, jak długo planujemy przechowywać nieotwarty produkt i dostosować swój wybór do możliwości finansowych oraz oczekiwań wobec produktu.
Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoje najlepsze mleko.