Dieta wegańska – co zawiera?
Człowiek, który spożywa produkty pochodzenia wyłącznie roślinnego określany jest mianem weganina. Bardzo często mylone jest to pojęcie z wegetarianinem, jednak tutaj osoby te spożywają niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak np. jajka. Warto o tym pamiętać, używając tych pojęć. Na czym właściwie polega dieta wegańska? Czym charakteryzują się wegańskie produkty? Jak na co dzień wyglądają posiłki weganina? Tym problemom zostanie poświęcony niniejszy artykuł.
Dieta wegańska – podstawowe informacje
Najczęściej weganie są kojarzeni z osobami walczącymi o prawa zwierząt. Sami stając w ich obronie rezygnują ze spożywania wszystkiego, co pochodzi od zwierząt, spożywając jedynie to, co jest pochodzenia roślinnego. Weganie nie jedzą mięsa oraz wszystkich produktów, które od nich pochodzą takie jak np. jajko czy ser biały. Weganie muszą szczególnie dbać o własne odżywanie, gdyż nieprawidłowo skomponowana dieta wegańska może przyczynić się do powstania anemii, depresji, krzywicy, osteoporozy czy różnych zaburzeń hormonalnych jak i neurologicznych. Najczęściej się to nie dzieje, gdyż weganie prezentują obszerną wiedzę na temat diety roślinnej i mają świadomość tego jak wygląda prawidłowo zbilansowany jadłospis oparty o dietę wegańską. Dieta roślinna ma sporo walorów zdrowotnych, przeciwdziała pojawieniu się nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy różnych chorób nowotworowych.
Komponowanie posiłków na diecie wegańskiej – wegańskie produkty
Każdy weganin powinien przestrzegać podstawowych zasad, które będą go chronić przed niedoborem pokarmowym i pozwolą na utrzymanie świetnej kondycji zdrowotnej. Trzeba pamiętać, by wybierać wegańskie produkty, które zawierają duże ilości białka. Przykładem mogą być nasiona roślin strączkowych czy orzechy. Konieczne jest spożywanie warzyw zielonych, gdyż są źródłem energii, dostarczą odpowiednich substancji odżywczych oraz regulują ciśnienie krwi. W diecie weganina często powinny występować brokuły, jarmuż czy kapusta, gdyż są cennym bogactwem wapnia, którego na diecie wegańskiej nie ma zbyt dużo, na skutek wyłączenia z diety wszelkich produktów nabiałowych.
W kuchni roślinnej nie powinno zabraknąć żelaza, które występuje w pestkach dyni, chlebie żytnim, otrębach, natce pietruszki, porzeczkach, soczewicy, fasoli czy szpinaku. By żelazo było łatwiej przyswajalne weganie mogą dostarczać sobie w pożywieniu witaminy C. Codziennie w posiłkach trzeba zawierać odpowiednią ilość aminokwasów, które otrzymamy przez połączenie pełnych ziaren zbóż i białka pochodzącego z roślin strączkowych czy też orzechów. Przykładowo do potrawki z soczewicy z warzywami powinno się zjadać placek pełnoziarnisty bądź chleb. Jedząc sałatkę z fasolą należy ją spożywać w towarzystwie kaszy czy ryżu brązowego.
Ogromnie ważna jest suplementacja. Weganie muszą się suplementować w witaminy B12 i D. Tą pierwszą witaminę powinni spożywać przez cały rok, a witaminę D szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest to ogromnie ważne, gdyż witaminy te występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, których weganie nie spożywają.