Jak przygotować i serwować pyszny stek z tuńczyka?
Stek z tuńczyka to wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Tuńczyk to ponadto zdrowa, smaczna i niskokaloryczna ryba, która jest bogatym źródłem białka, cennych kwasów omega-3 i istotnej dla naszego zdrowia witaminy D. Warto więc od czasu do czasu zrobić sobie i całej rodzinie przyjemność przygotowując ciepłe danie na jego bazie. Doskonałą propozycją jest tu stek z tuńczyka, którego wykonanie jest szybkie, łatwe i przyjemne.
Stek z tuńczyka i jego właściwości zdrowotne
Tuńczyk sam w sobie jest bardzo zdrową rybą, którą szczególnie warto spożywać pod postacią steku. Dostarcza sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, która skutecznie obniżają poziom trójglicerydów. W 100 g tego produktu znajduje się zaledwie ok. 100 kcal, co czyni z niego idealne danie dla osób na diecie oraz dbających o ładną i szczupłą sylwetkę. Wysoka zawartość białka z kolei zachęca do jego wyboru przez osoby aktywne fizycznie, które regularnie uprawiają sport. Warto jednak wiedzieć, że ryba ta zawierać może rtęć, dlatego jedzenie jej warto ograniczyć do 1-2 razy w tygodniu. Z tego powodu, z tuńczyka raczej powinny zrezygnować kobiety w cięży oraz mamy karmiące piersią.
Mięso tuńczyka jest bardzo smaczne, a do jego realizacji nie są potrzebne duże ilości przypraw oraz innych dodatków. Do przygotowania na patelni warto wybierać dość grube plastry tuńczyka, które po usmażeniu będą różowe w środku i lekko wilgotne z zewnątrz. Stek z tuńczyka najlepiej smakuje serwowany na gorąco, a aby nadać mu lepszego smaku warto skropić go niewielką ilością soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz oprószyć odrobiną zmielonego w młynku, kolorowego pieprzu.
Jak smażyć stek z tuńczyka, aby był soczysty i smaczny?
Do przygotowania soczystego steku z tuńczyka będziemy potrzebowali 2 grubszych plastrów tuńczyka, kolorowego pieprzu w ziarnach, szczypty soli oraz połówki cytryny. W pierwszej kolejności osuszamy na ręczniku papierowym steki i odkładamy je na ok. 20 min. Po upływie tego czasu delikatnie obsypujemy je solą z obu stron. Na patelni rozgrywamy 2 łyżki oleju i układamy na niej steki. Smażymy je na dużym ogniu przez ok. 2 min. aż steki zetną się mniej więcej do połowy wysokości. Odwracamy je na drugą stronę i powtarzamy tę czynność aż steki będą wysmażone do odpowiedniego stopnia.
Po usmażeniu odkładamy steki na 2-3 min. do delikatnego przestygnięcia. Po upływie tego czasu przekładamy je na talerz, obficie posypujemy kolorowym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Steki możemy zarówno serwować bez innych dodatków, jak i polać je sosem chrzanowym, który nada im dodatkowych walorów smakowych. Miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą zastąpić sos chrzanowy octem balsamicznym lub sosem sojowym. Tak przygotowany stek z tuńczyka możemy podawać w towarzystwie lekkiej warzywnej surówki z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, w zależności od osobistych preferencji oraz okazji. Świetnie pasują do niego także warzywa gotowane na parze, takie jak szparagi, brokuły oraz kalafior.