Przepisy
Jakie przekąski na imprezę?
Samodzielnie przygotowane przekąski sprawdzą się idealnie na każdą imprezę. Wypróbuj przepisy na przekąski, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Roladki szpinakowe
Składniki:
- 400 g młodych liści szpinaku,
- 6 średnich jaj,
- 3 łyżki zwykłej mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 40 g twardego parmezanu i dodatkowo dla dekoracji,
- 500 g ricotta,
- 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
- 1 czerwona papryka, obrana i posiekana na drobne kawałki,
- 25 g posiekanych prażonych orzechów laskowych plus dodatkowo dla dekoracji.
Wskazówki:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż formę o wymiarach 23 × 23 cm papierem do pieczenia. Włóż szpinak do dużego garnka, dodaj 50 ml wody i gotuj, często mieszając, aż szpinak zmięknie. Przełóż do durszlaka i ochłódź pod zimną wodą.
- Weź garstkę szpinaku i mocno wyciśnij nadmiar wilgoci. Umieść go teraz w robocie kuchennym razem z żółtkami jaj, mąką, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i przyprawami. Miel aż szpinak będzie drobno posiekany. Przełóż do dużej miski.
- W osobnej dużej misce ubij białka, aż będą sztywne. Wymieszaj 2 białka ze szpinakiem, a następnie włóż pozostałe białka.
- Rozłóż mieszaninę do przygotowanej wcześniej formy i gotuj przez 12-15 minut albo do momentu, w którym będzie twarda i lekko złocista. W międzyczasie posyp parmezanem duży kawałek papieru do pieczenia na blacie.
- Po ugotowaniu odwróć szpinak na przygotowanym wcześniej papierze, odłóż formę i poczekaj, aż rolady ostygną.
- Do nadzienia będziesz potrzebować ricotty, szczypiorku, papryki, orzechów laskowych i dużo przypraw.
- Zdejmij z góry papier do pieczenia, a następnie rozłóż na nadzieniu. Za pomocą papieru bazowego zwiń roladę zaczynając od jednej z krótkich krawędzi. Przenieś na talerz. Udekoruj posypką parmezanu i posiekanych prażonych orzechów. Podaj.
Domowa tortilla ze szpinakiem
Składniki na 8-10 tortilli:
- mąka: 3 filiżanki (375 gramów mąki), ⅓ szklanki (70 ml) oleju, 1 łyżeczka (4 gramy) proszku do pieczenia, 1 łyżeczka (5 gram) soli, ¾ szklanki (180 ml) ciepłej wody,
- nadzienie: 400 gramów kawałków tuńczyka, kukurydza mrożona do smaku, majonez (opcjonalnie),
- młode liście szpinaku dla dekoracji.
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i ciepłą wodę do mieszaniny mąki. Połącz wszystko razem rękami, ugniataj, aż będzie gładka i odsuń od boków miski.
- Pokrój na 10-12 równych kawałków. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdy z nich na okrąg o średnicy 23 cm i grubości 1,5-2 mm. Muszą być naprawdę cienkie, prawie przezroczyste.
- Rozgrzej dużą patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu. Nie musisz dodawać oleju i masła. Podsmaż tortillę z obu stron, aż na cieście pojawią się brązowe plamki. Zajmie to tylko kilka sekund. Musisz być bardzo ostrożny i mieć refleks, ponieważ smażą się bardzo szybko. Nie przesadzaj ze smażeniem, tortilla musi być miękka i ładnie zrolowana. Po smażeniu tortille są gotowe do podania.
- Napełnij każdą tortillę odpowiednimi składnikami. Możesz ją jeść jako pyszną przekąskę lub pokroić na kawałki i podawać jako przystawkę.
- Jeśli chcesz je później trzymać w lodówce, poczekaj, aż ostygną całkowicie i umieść w woreczku na zamek. Możesz je trzymać w lodówce przez 5 dni. Możesz je również zamrozić, jeśli włożysz je do zamrażarki w plastikowej torebce. Pamiętaj, by umieścić papier do pieczenia między tortillami, aby się nie przykleiły.