Jak udekorować wielkanocny stół?

Wielkanocna dekoracja stołu może być nowoczesna lub tradycyjna. Wszystko zależy od Twojego gustu. Ozdoby możesz zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie. Pamiętaj jednak o tym, by nie przesadzać z ich liczbą.

Jak udekorować wielkanocny stół?

Idealne dekoracje

Przy dekoracji stołu zainspiruj się nadchodzącą wiosną. Wystrój powinien być lekki i radosny. Jeśli masz nowoczesną kuchnię, możesz wybrać prosty i naturalny styl. Nie musisz nakładać obrusa na stół. Pamiętaj, by w nakryciu stołu dominowała zieleń. Niezależnie od stylu, jaki wybierzesz, stół na święta wielkanocne powinien być uroczysty. Od kilku lat niezwykle modne są dekoracje w pastelowych kolorach. Popularne są ozdoby i kompozycje wykonane ze świeżych kwiatów i roślin. Nie może też zabraknąć kolorowych pisanek, żółtych kurczaczków i zielonych palemek.

Wnętrze będzie wyglądało radośnie i wiosennie, jeśli wybierzesz kwiaty, zieloną trawę i owies. Na stole pięknie będzie się też prezentował wielkanocny baranek, rzeżucha, baba drożdżowa i zajączki wielkanocne. Warto połączyć biel z zielenią. Takie zestawienie pasuje idealnie do świąt wielkanocnych i wiosny.

Jak udekorować wielkanocny stół?

O czym jeszcze warto pamiętać?

Stół wielkanocny powinien pięknie się prezentować. Zadbaj o świąteczną dekorację. Pamiętaj jednak, że niezwykle ważny jest tutaj umiar. W przeciwnym razie zepsujesz cały wystrój.

Zwróć uwagę na to, aby kwiaty i świeczniki nie przysłaniały twarzy osób siedzących przy stole. Dlatego dekoracje i kompozycje wielkanocne nie mogą być za wysokie i zbyt okazałe. Koniecznie pamiętaj o serwetkach. Nie tylko ozdobią stół, ale też ułatwią higienę. Połóż je po lewej stronie talerza koło sztućców, a nie pod. Możesz je również położyć na talerzu.

Produkty ze sklepu zawsze podawaj w naczyniach pozbawionych etykiet. Alkohole i napoje będą wyglądały niezwykle elegancko w karafkach i dzbankach. Chrzan podawaj w salaterce, a sos koniecznie w sosjerce.

Metalowy pojemnik lub wiklinowy koszyczek na chleb wyłóż ładną serwetką i nakryj. W ten sposób chleb nie będzie wysychać. Będzie też to ładnie wyglądało.

Do picia przygotuj uniwersalne kieliszki. Można z nich pić nie tylko alkohol, ale też wodę i sok. Bądź ostrożny przy układaniu sztućców. Nad talerzem połóż łyżeczkę i widelczyk. Pamiętaj, że rękojeść łyżeczki ma być skierowana w prawą stronę, a widelczyka w lewą. Po prawej stronie talerza ułóż noże (ostrze mają być skierowane w lewo) i łyżki. Po lewej stronie połóż widelce.