Jak zrobić frytki z batatów?
Chociaż frytki kojarzą się większości osób z jedzeniem typu fast-food, którego powinno się unikać to warto zaznaczyć, że możemy zjeść także zdrowe frytki. Jak tego dokonać? Wystarczy przygotować frytki z batatów. Frytki z batatów to znakomita alternatywa dla tradycyjnych frytek.
Dlaczego warto jeść bataty?
Warto podkreślić, że bataty znane też, jako słodkie ziemniaki to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Są one bardzo dobrym źródłem wielu cenny składników odżywczych. Zdecydowanie w tej kwestii deklasują tradycyjne białe ziemniaki. Jakie więc minerały i witaminy są w nich zawarte? Będą to np.: witamina E i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta – karoten, fosfor, magnez, wapń, potas oraz żelazo. Ponadto warzywa te mają niski indeks glikemiczny, a także posiadają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Frytki z batatów możemy przygotować na kilka sposobów. Ciekawą i zdrową wersją są przede wszystkim frytki z batatów pieczone w piekarniku.
Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku?
Przygotowanie tego typu potrawy jest niezwykle proste. Do jej wykonania potrzebujemy 3 batatów (najlepiej wybrać te duże), 2 łyżki oleju rzepakowego oraz przypraw takich jak sól i suszony tymianek (można dodać także paprykę słodką i majeranek). Na początku musimy pamiętać o nastawieniu piekarnika na 200 stopni. Następnie bataty myjemy, obieramy i kroimy na kształt frytek. W niewielkiej miseczce mieszamy olej z przyprawami i taką mieszanką smarujemy frytki, które od razu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia powinien wynosić od 20 do 25 minut. Do tak przygotowanych batatów doskonale sprawdzi się domowy sos, który możemy wykonać z jogurtu naturalnego, czosnku przeciśniętego przez praskę, odrobiny soli i pieprzu. Takie frytki możemy podać, jako dodatek do obiadu. Należy także podkreślić, że bardzo dobrze sprawdzą się one również w roli smacznej i zdrowej przekąski. Jeżeli więc do tej pory nie jadaliśmy zbyt często batatów warto to zmienić i wypróbować przepis na frytki z tych niezwykle wartościowych warzyw.