Jak przygotować sałatkę z brokułami i fetą?

Ta przepyszna sałatka to nie tylko solidna porcja energii, lecz także spora dawka witamin i minerałów. Z uwagi na wartość kaloryczną świetnie sprawdzi się w porze lunchu o każdej porze roku. Ciekawa kompozycja składników to istny raj dla podniebienia i uczta dla ciała – oto sałatka z brokułami i fetą, która wspaniale chrupie i pysznie smakuje.

Składniki

Produkty potrzebne do przygotowania sałatki:

  • Sos czosnkowo-cebulowy (może być także sam sos czosnkowy ulubionej marki, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie)
  • 1 duży brokuł (lub paczka mrożonego, około 450 g)
  • 150 g sera feta
  • 1 duża czerwona cebula
  • Pół szklanki migdałów w płatkach
  • Pół łyżeczki płatków chili
  • Sól oraz pieprz

Jak przygotować sałatkę

Sałatka z brokułami i fetą to proste danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Ze składników podanych w przepisie powstaną około 4 porcje sałatki, można więc zaprosić niewielkie grono przyjaciół i uraczyć ich odżywczym daniem przy dobrym filmie.

Przygotowanie sałatki należy zacząć od podzielenia brokułu na mniejsze części. Warzywo wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i pozostawiamy na ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie brokuły należy odcedzić, po uprzednim przelaniu ich zimną wodą.

W tym czasie kroimy cebulę w cienkie piórka, a ser feta kroimy w niedużą kostkę lub kruszymy w dłoniach. Migdały prażymy na suchej i rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Zapobiegnie to spaleniu płatków, a jednocześnie sprawi, że uprażą się równomiernie z każdej strony.

Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać, a na końcu polać sosem czosnkowo-cebulowym. Taki sos można z łatwością wykonać samodzielnie. Wystarczy 2 niewielkie ząbki czosnku przepuścić przez praskę do miseczki, następnie dodać 6 łyżek jogurtu naturalnego i 4 łyżki dobrej jakości majonezu. Po dokładnym wymieszaniu składników należy doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wersja nieco bardziej urozmaicona może zawierać także odrobinę soku z cytryny, czy ulubione zioła (drobno posiekany koperek, szczypiorek, natka pietruszki). Sos z zawartością naturalnego czosnku znakomicie łagodzi gazy spowodowane przez brokuł.

Jak przygotować sałatkę z brokułami i fetą?

Kilka porad

Istnieje prosty sposób na to, by utrzymać idealną zieleń brokułu. Tuż po zdjęciu warzywa z ognia, należy wrzucić je do miski z lodowatą wodą z kostkami lodu. Proces ten nazywa się hartowaniem – dzięki temu sałatka będzie prezentować warzywo w pięknym zielonym kolorze.

Brokuł jest warzywem pełnym witamin. Aby zachować jak najwięcej cennych minerałów, warto przygotować brokuły na parze. Sałatka będzie zachwycała wyraźnym smakiem tych warzyw.

Zielona moc brokułów

Brokuł to warzywo o właściwościach leczniczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C warzywo skutecznie wzmacnia stawy, pobudzając organizm do wytwarzania większej ilości kolagenu. Brokuł jest cennym źródłem potasu, który udrażnia naczynia krwionośne, obniżając poziom ciśnienia tętniczego. W warzywie znajdziemy spore zapasy witaminy A, K, kwasu foliowego czy niacyny. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, mogą go spożywać diabetycy oraz osoby dbające o linię.