Jak zrobić lody?

Lody, to deser uwielbiany przez miliony osób. Bogactwo smaków i rodzajów, pozwala na zaspokojenie nawet najbardziej wymagających kubków smakowych. Lodziarnie są oblegane, już w dniu, gdy pojawiają się pierwsze promyki słońca. Najdłuższe kolejki, prowadzą zazwyczaj do miejsca z napisem „lody”. Ludzie kupują kilka gałek jednocześnie i rozsmakowują się w zimnym deserze, nawet parę razy w tygodniu. Istnieje jednak sposób na ominięcie długotrwałego czekania i stworzenie lodów idealnych, spełniających wszystkie preferencje.

Nie taki lód trudny…

Dla wielu osób, robienie lodów wydaje się niezwykle trudnym zadaniem i dlatego też, nie chcą się go podejmować. Jednakże, wszystko co nieznane, wydaje się skomplikowane. Wystarczy poznać technikę tworzenia lodów, a wszystko wyda się prostsze. Niewątpliwie, domowe lody, są lepsze niż te z lodziarni. Przede wszystkim, zawsze wiadomo, co w nich jest, skład każdej kuleczki jest doskonale znany. Można samemu wybrać, jaki będzie smak lodów - dobrać ulubione owoce i skomponować, nawet takie, które pozornie do siebie nie pasują. Wystarczy tylko śmietana, owoce i cukier, aby szybko stworzyć lody truskawkowe, natomiast czekolada w połączeniu z kremówką, jajkami i wodą- da nieziemskie lody czekoladowe.

Jak zrobić lody?

Wystarczy tylko zamrozić taką miksturę, a po ok. 3 godzinach lody są gotowe. Dekoracja lodów jest dowolna i zależy od preferencji i smaków. Dobrze sprawdzą się wiórki kokosowe, kawałki czekolady, ale także pokruszone ciasteczka, rodzynki, czy orzechy. Jak widać, jest to bardzo indywidualna kwestia, a każdy może stworzyć lody marzeń, szybko i niezwykle prosto. Nie potrzeba specjalnego sprzętu, wystarczy zamrażarka, blender i szczere chęci.

Kalorie pod kontrolą

Dla osób, które obawiają się sklepowych lodów, domowa produkcja jest najlepszą alternatywą. Sorbet owocowy, to nic innego jak zmrożone, zmiksowane owoce, dają ochłodę, ale nie dostarczają dużo kalorii. Osoby, chcące obniżyć kaloryczność tradycyjnych, kremowych lodów, mogą zamienić śmietanę na jogurt, co pozwoli na stworzenie wersji fit. Cukier natomiast, bez problemu można zastąpić miodem, bądź ksylitolem.