Jak degustować wino?

Degustacje wina prowadzone przez prawdziwych koneserów tegoż trunku, stały się w ostatnim czasie swego rodzaju rozrywką, na którą pozwolić sobie może każdy. Wino bowiem potrafi rozczulić nasze zmysły tak, jak żaden inny trunek. Angażując jednocześnie nasz wzrok, węch oraz smak. Prześledźmy zatem kroki prowadzące do właściwej degustacji tego szlachetnego napoju. Bo jak mawiał sam Edward VII - Wino się nie tylko pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi!

Czar kieliszków do wina

Rozpoczynając degustację wina, pamiętajmy o wyborze odpowiedniego kieliszka. Zasada jest prosta: im wino ma mocniejszy aromat (czyli jest ''cięższe''), tym kieliszek powinien być szerszy. Z kolei sam trunek powinien znajdować się dokładnie na tej wysokości, na której kieliszek jest najszerszy. Kieliszek chwytamy za nóżkę palcem wskazującym oraz  kciukiem.

Wygląd trunku 

Pochylając nieznacznie kieliszek, będziemy w stanie zaobserwować, w jaki sposób napój rozchodzi się we wnętrzu kieliszka, a więc ocenić jego klarowność. Ten moment, to także czas na przyjrzenie się jego barwie. Starajmy się to robić na jednolitej, jasnej przestrzeni. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, zawsze możemy ocenić barwę wina nad białą kartką papieru. Sam kolor trunku wiele o nim mówi, dlatego nie powinno się opuszczać tego etapu. To obowiązkowy krok przed tym, zanim nastąpi właściwa degustacja wina.

Wrażenia zapachowe 

Mówi się, że to pierwsze wrażenie jest najważniejsze. W przypadku wina ważniejszy jest jednak ten drugi raz...  Aby dobrze wyczuć zapach wina, jego kieliszek powinien zwężać się ku górze. Tylko w takim kieliszku wszelkie zapachy będą koncentrować się tuż przy naszym nosie i nie wyparują od razu. Postarajmy się zdefiniować, z czym kojarzą nam się wyczuwalne nuty zapachowe? Żeby lepiej ''wczuć się'' w woń, zakręćmy lekko napojem w kieliszku. Pozwoli to na uwolnienie z jego wnętrza niewyczuwalnych dotąd aromatów. Warto dzielić się z innymi wszelkimi wrażeniami dotyczącymi zapachu wina. Dzięki temu zyskamy jego pełniejszy obraz. Kiedy już nabierzemy nieco wprawy, łatwiej nam będzie dopasować daną woń i skojarzenie zapachowe z degustowanym winem.

Skrywany smak

Najczęściej popełnianym błędem podczas degustacji wina jest zbyt pospieszne jego przełykanie. Aby wydobyć pełne wrażenia smakowe, należy powoli rozprowadzać wino we wnętrzu naszych ust i pozwolić zatrzymać mu się na chwilę na powierzchni naszego języka. Zabieg ten nie tylko wydobędzie smak wina, ale także wzmocni wcześniejsze wrażenia zapachowe. W ten sposób uda się wychwycić wszystkie zalety danego wina.

Własna ocena

Dzieląc się spostrzeżeniami z innymi uczestnikami degustacji, zastanówmy się, czy dane wino przypadło nam do gustu? Czy miało jakieś charakterystyczne cechy? Jak oceniamy jego kwasowość? Jaki zapach wyczuliśmy na samym początku? Pozwoli to nam w przyszłości dokonać bardziej świadomych wyborów, które wino i jaki szczep nam najbardziej odpowiada. Droga do zostania prawdziwym specjalistom od wina wiedzie przez liczne degustacje, które jednak powinny być zawsze przeprowadzane we właściwy sposób.

Jak degustować wino?