Jak przygotować pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki stanowią bardzo pożywny oraz smaczny dodatek do każdego obiadu. Chrupiąca skórka z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagających łasuchów. Jak w prosty sposób przygotować pieczone ziemniaki?

Czego będziemy potrzebowali?

Na samym początku oczywiście powinniśmy wyselekcjonować najlepszej jakości ziemniaki. Ponadto do przygotowania dania będą nam potrzebne 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy oraz przyprawy. Przyprawy są w 100% dowolnością. Świetnie od tego będą pasowały zioła prowansalskie, sól, pieprz i papryka. Poza tym niezbędna będzie również forma do pieczenia, na której będą się znajdowały ziemniaki oraz piec rozgrzany do 190 stopni Celsjusza.

Jak przygotować pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki - krok po kroku

1.       Na samym początku należy obrać i dokładnie umyć ziemniaki, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnie należy pokroić ziemniaki w dowolne kształty. Cały ziemniak nie upiecze się tak dobrze, jak małe talarki.

2.       Wymieszaj oliwę lub olej roślinny ze wszelkimi przyprawami, które przyjdą Ci do głowy. Od tego tak naprawdę zależy, jak będzie finalnie smakowało danie. Jeżeli dodamy zbyt mało przypraw, pieczone ziemniaki nie będą miały aromatu.

3.       Powstałą mieszankę dodaj do pokrojonych ziemniaków i zadbaj o to, aby każdy ziemniak został dokładnie pokryty przyprawami. Następnie należy odłożyć ziemniaki na kilkadziesiąt minut, aby swobodnie mogły nasiąknąć olejem oraz ziołami.

4.       Ziemniaki włóż do piekarnika i piecz je ok. 40 - 50 minut, co jakiś czas mieszając je, aby nie przywarły do blachy.

I gotowe! Po tym czasie ziemniaki powinny mieć złoty kolor oraz być chrupiące. Tak upieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do potraw z grilla lub do innych posiłków obiadowych. Jest to bardzo dobra różnorodność w porównaniu z innymi formami przygotowywania ziemniaków. Należy jednak pamiętać o umiarze. Zbyt duża ilość ziemniaków może wpłynąć na naszą wagę, dlatego nie można przesadzać z ilością, którą spożywamy. Zawsze można pomyśleć o alternatywach, których jest mnóstwo.