Makaron nadziewany mięsem i szpinakiem. Wypróbuj najlepszy przepis!

Makaron to składnik kojarzony głównie z kuchnią włoską. W Polsce wykorzystujemy go najczęściej jako dodatek do zup. Warto jednak wiedzieć, że niektóre rodzaje makaronu doskonale nadają się także do nadziewania i w efekcie pozwalają nam na tworzenie zupełnie nowych i oryginalnych w smaku dań obiadowych. Jednym z nich jest makaron nadziewany mięsem i szpinakiem, które świetnie sprawdzi się na rodzinny niedzielny obiad. Jak go przygotować w kilku prostych krokach?

Jakie rodzaje makaronów najlepiej nadają się do nadziewania?

Makarony są wytwarzane w różnych rozmiarach oraz kształtach. W efekcie mogą mieć niezliczone zastosowania. Cienkie, drobne makarony najlepiej nadają się do dodawania do zup, długie spaghetti i wstążki świetnie sprawdzają się serwowane z gęstymi sosami, a makarony o fantazyjnych kształtach stanowią doskonały dodatek do kolorowych letnich sałatek. Większe rurki i makarony w kształcie muszli idealnie nadają się natomiast do nadziewania. 

Wybierając makaron do nadziewania mięsem lub innym rodzajem farszu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego rozmiar oraz kształt. Makaron powinien być bowiem na tyle duży, aby było możliwe wygodne napełnienie go farszem oraz posiadać kształt odpowiedni do nadziewania. Najlepszym wyborem będą duże rurki cannelloni oraz większe muszle, które znajdziemy w praktycznie każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie. Warto wybierać dobrej jakości makarony z pszenicy durum, które charakteryzują się doskonałym smakiem oraz dobrze znoszą zapiekanie w piekarniku.

Makaron nadziewany mięsem i szpinakiem. Wypróbuj najlepszy przepis!

Sprawdzony przepis na makaron nadziewany mięsem i szpinakiem

Makaron nadziewany mięsem i szpinakiem to znakomita propozycja dania obiadowego dla całej rodziny. Z uwagi na konieczność poświęcenia nieco czasu na jego przygotowanie, danie to najlepiej sprawdzi się do przygotowania w weekend, kiedy zwykle mamy więcej czasu i energii na kuchenne zabawy. Przed przystąpieniem do przygotowywania makaronu nadziewanego mięsem i szpinakiem musimy zaopatrzyć się w 1 opakowanie 250 g makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 150 g szpinaku i 400 g pomidorów z puszki.

W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, odcedzamy go, osuszamy z nadmiaru wody i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu. W międzyczasie podsmażamy na łyżce oleju cebulę i czosnek, a kiedy się zarumienią dodajemy do nich mięso mielone i pomidory. Gotujemy sos aż odparuje z niego nadmiar wody, a następnie dodajemy do niego szpinak i po 3-5 min. gotowania na wolnym ogniu doprawiamy całość solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Tak przygotowanym farszem napełniamy makaronowe muszle i starannie układamy je w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy danie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 min aż farsz delikatnie się zarumieni. Przygotowany w taki sposób makaron nadziewany mięsem możemy serwować zarówno na ciepło podając go do stołu od razu po upieczeniu, jak i na zimno po lekkim wystygnięciu.